התקנת כלים וירטואלים ומעבדי-אות
מאמר זה מדריך אותך כיצד להתקין בקיובייס תוספים (פלאגינים, Plugins)
בטכנולוגיית VST, וכיצד למצוא אותם לאחר שההתקנה הושלמה.
לתשומת לבך: מאמר זה מוגן בזכויות יוצרים.
פתיחה
משמעות המושג 'VST' היא Virtual Studio Technology, או 'טכנולוגיית אולפן וירטואלית', בעברית. טכנולוגיה זו מאפשרת לדמות מגוון רחב של מכשירים וציוד אולפני, באופן דיגיטלי על מסך המחשב. קיימים בשוק עשרות אלפי תוספים שכאלה, חלקם מסחריים וחלקם חינמיים. תוכנת המוסיקה קיובייס (Cubase) תומכת ב-VST, ובכך מאפשרת לך ליצור מוסיקה עשירה עם סאונדים מגוונים.
תהליך ההתקנה
ניתן להתקין כלי VST באופן אוטומאטי, או באופן ידני:
אוטומאטית - כלי VST מסויימים מגיעים עם קובץ Setup, שמבצע את ההתקנה 'מאחורי הקלעים'. הפעלת הקובץ מעלה אשף-התקנה, אותו בוודאי כבר ראית בעבר, כאשר התקנת תוכנות שונות במחשב שלך. אשף-ההתקנה מנחה אותך צעד אחר צעד באופן ידידותי, עד להשלמת התהליך. בד"כ תמצא אשפי-התקנה בפלאגינים גדולים המבוססים על דגימות אודיו, או בחבילות אוסף של מספר אפקטים המותקנים בו זמנית.
ידנית – ישנם כלי VST שאינם מגיעים עם אשף, ומצריכים ממך מעט עבודה. כל שתקבל הוא קובץ DLL, שלעיתים ארוז בתוך קובץ ZIP או RAR. עליך להעתיק את ה-DLL למקום הנכון בכדי שקיובייס תוכל לזהות אותו:
C:\Program Files\Steinberg\Vstplugins
בתוך תיקייה זו תוכל ליצור תתי תיקיות, ולארגן את התוספים שברשותך לפי העדפתך האישית.
שים לב! חשוב להתקין פלאג VST אחד בכל פעם. לאחר ההתקנה, הפעל את קיובייס, ודא שהפלאג עולה כהלכה, ורק לאחר מכן סגור אותה והתקן פלאג נוסף. הסיבה לכך היא שלעיתים רכיבי VST תקולים עלולים לגרום לבעיות ואפילו לקריסה מלאה של קיובייס. התקנה מסודרת מפחיתה את הסיכוי לכך, והופכת את מלאכת התיקון לקלה יותר במקרה הצורך.
אדגים את תהליך ההתקנה בעזרת סינטיסייזר חינמי מוצלח, בשם SuperWave-P8.
את הסינטיסייזר אפשר למצוא בפורטל ההפתעות שלנו, תחת הקטגוריה 'כלי VST חינם':
1. ודא שקיובייס סגורה, כמו גם כל תוכנה אחרת (מומלץ, לא חובה).
2. גלוש לאתר הרשמי של הסינטיסייזר, ובחר ב'הורדה' (Download).
3. פתח את הקובץ הדחוס "superwave-p8-16.zip" בעזרת התוכנה WinRAR.
4. העתק את הקובץ "SUPERWAVEP8.dll" לתיקיית ה-VST שבכונן הקשיח: C:\Program Files\Steinberg\Vstplugins
5. הפעל את קיובייס, והיכנס לחלון VST Instruments (קיצור מקלדת: F11).
6. הכלי SuperwaveP8 מופיע מעתה ברשימה, ומוכן לשימוש בטראק.
כלי נגינה מול אפקטים
חשוב לדעת שטכנולוגיית VST מסוגלת לדמות מגוון רחב של ציוד אולפני. בעוד שפלאגינים מסויימים מדמים סינטיסייזרים וכלי נגינה, ישנם פלאגינים אחרים הנקראים 'מעבדי-אות' (דוגמת קומפרסורים, אקווילייזרים, ריוורבים וכדומה), שנועדו לשנות ולעצב סאונדים קיימים. לקבצים של מעבדי-אות ושל כלי נגינה יש את אותה הסיומת (dll), והם נשמרים באותה התיקיה. כאשר הם נטענים, קיובייס יודעת לזהות האם מדובר באפקט או בכלי, ומציגה אותם במקומות המתאימים. כלי נגינה יופיעו בחלון VST Instruments (או F11), ואילו מעבדי-אות ואפקטים יופיעו בחלונית Insert של ערוצי האודיו.
קצת על 'ציד פלאגינים'...
העושר הבלתי-נתפש של פלאגינים שיש בשוק, הביא לתופעה מעניינת שאני קורא לה 'ציד פלאגינים'. ה'ציידים' שעוסקים בספורט המפוקפק הזה מבלים את רוב הזמן שלהם באיסוף אינסופי של עוד ועוד כלי נגינה, סינטיסייזרים ואפקטים, שעשויים לתפוס מאות ג'יגה-בייט על הכונן הקשיח. האיסוף הוא לא פעם תוצר של המחשבה – "ככל שיהיו לי יותר פלאגינים, המוסיקה שלי תהיה טובה יותר". בעיני, הגישה הזו מוטעית. אם מקדישים את כל הזמן הפנוי לחיפוש פלאגינים חדשים, לא נשאר זמן לעשות איתם מוסיקה, והרי זו הסיבה שהם שם מלכתחילה. מעבר לכך, כשיש מליוני צלילים אפשריים, בלתי אפשרי להאזין לכולם ולמצוא את המתאים ביותר. ובשורה התחתונה - הגישה הזאת לוקחת את הכוח מהמפיק והמוסיקאי, ומעבירה אותו לכלים שהם לא יותר מחפץ.
אי לכך, בעיני עדיף לבחור קומץ של כמה פלאגינים מעולים, ולהקדיש את הזמן ללמידה מעמיקה שלהם מ-א' ועד ת'. במקום לחפש עוד פריסטים וסינטיסייזרים – למד סינטזה. במקום לחפש עוד אקווילייזרים וקומפרסורים – למד מיקסינג. במקום להוריד אלפי אפקטים – התחל להשתמש באלו שכבר יש לך. מפיק מקצועי יודע שיוכל להוציא הפקה מצויינת עם כל מכשיר שייפול לידיו, ומבין שלא הכלים הם אלו שעושים את הטראק, אלא נסיונו, כשרונו והידע שלו. זוהי גם הגישה המנחה את הקורסים האישיים שאני מעביר ב'אולפני בלנד' - מטרתם להפוך אותך למוסיקאי יוצר, שעובד וחושב כמו מקצוען אמיתי.
עוד על כלים וירטואליים ורכיבי VST, תוכל ללמוד בקורס האישי שלך, שכולל בתוכו לימודי קיובייס מקיפים ומעמיקים. הקורס מדריך כיצד לתפעל כלי VST כראוי, ומקנה הרגלי עבודה נכונים. שליטה גבוהה בטכנולוגיה והבנה של עקרונות השימוש בה, תאפשר לך להפיק מוסיקה מהר יותר וטוב יותר.
בהצלחה!
[חזור לדף המאמרים]
______________________________________________
תצלומי המסך נלקחו מהתוכנה "Cubase" של חברת סטיינברג.
כל הזכויות שמורות, אין להעתיק ללא אישור בכתב מ'אולפני בלנד'.
|