|
חלק שישי: בחירת מקלדת שליטה
ניווט מהיר
לתשומת לבך: מאמר זה מוגן בזכויות יוצרים.
מקלדת שליטה
מקלדת-שליטה (או 'מקלדת מידי') היא מעין אורגנית בעלת קלידים, שמאפשרת לנגן על כלי נגינה וירטואליים בתוך המחשב. בניגוד לאורגנית, היא אינה מכילה צלילים משלה, אלא רק שולחת פקודות מידי (MIDI). הפקודות הללו הן מסרים-חשמליים שלא ניתן לשמוע, שמתארים איזה תווים 'נלחצו', מתי ובאיזו עוצמה. כמעט כל מקלדות השליטה מהשנים האחרונות מתחברות למחשב באמצעות USB. בחלקן ניתן למצוא בנוסף את חיבור המידי הקלאסי, שהומצא בתחילת בשנות השמונים.
גם אם אינכם יודעים לנגן, מקלדת השליטה מוסיפה נוחות משמעותית לעבודה באולפן. היא מסייעת לכם לגבש משפטים מוסיקליים בקלות, ולבחור צלילים רצויים בקצב מהיר. אם קיימת בביתכם אורגנית כלשהי, בידקו האם יש לה יציאות מידי. במידה וכן, תוכלו להשתמש בה גם כמקלדת שליטה, ואולי לחסוך קניה מיותרת.
ESI KeyControl25 - מקלדת שליטה בעלת חיבור usb וחיבור מידי קלאסי
איך לבחור מקלדת שליטה?
שוק מקלדות השליטה פונה לשני סוגים עיקריים של משתמשים:
פסנתרנים - שחשובה להם חווית נגינה אותנטית כמו בפסנתר אמיתי
יוצרים אלקטרוניים – שזקוקים רק לחוליה מקשרת בינם לבין המחשב
במידה ואתם פסנתרנים, כדאי שתרכשו מקלדת רחבה, בעלת שבע אוקטבות לפחות, עם קלידים שקולים. במקלדות שכאלה לכל קליד יש מנגנון מיוחד, שמדמה התנהגות של קליד פסנתר אמיתי מבחינת המשקל, הקפיציות, מהירות החזרה והתחושה הכללית. ודאו שלכל קליד במקלדת יש משקל זהה. חשוב שהמקלדת תהיה שקטה, ורגישה לעוצמת הלחיצה והשחרור (תכונה הנקראת Velocity, Aftertouch). הקפידו להגיע לחנות המוסיקה לפני הרכישה, ולנגן על המקלדת באופן אישי. ביחנו את נוחות הנגינה, את איכות הגימור ואת תחושת הקלידים. ודאו שניתן לחבר למקלדת פדאל Sustain.
כיוצרים אלקטרונים, או כמי שאינם יודעים לנגן, תוכלו להסתפק גם במקלדת זולה עם קלידי פלסטיק מבוססי קפיץ. למקלדות קטנות של 2-3 אוקטבות יש יתרון מבחינת המקום שהן תופסות על שולחן העבודה, ומבחינת היכולת לנייד אותן במידת הצורך ללא קושי (להופעות, לדוגמא). כדאי לבחור מקלדת שמכילה גלגל מודולציה וגלגל Pitch, כפתורים סיבוביים (נוביםKnobs, ), פיידרים וכפתורים. אלמנטים אלו נקראים 'קונטרולרים' (Controllers), שניתן לקשר לכלי נגינה וירטואלים בתוך המחשב, וכך לשלוט עליהם בקלות בזמן אמת. היזהרו ממקלדות שנראות ומרגישות כמו צעצוע! ביחרו דגם עם גימור טוב, שאינו מצלצל או מרעיש בזמן העבודה.
Axiom 49 - מקלדת מידי עתירת קונטרולרים מבית M-Audio
[ דלג לחלק הבא: בחירת מיקרופונים ]
סקירת מקלדות שליטה
בחלק זה אסקור כמה מהדגמים הפופולריים והנמכרים ביותר בשוק, שנחשבים לשווים קנייה.
הם מהווים נקודת פתיחה מצויינת לסקר השווקים האישי שלכם, ומחולקים לפי תקציב נמוך או גבוה.
בחרתי לסקור רק מקלדות שליטה המיועדות ליצירה אלקטרונית במחשב, ונמנעתי מלהתייחס למקלדות בעלות קלידים-שקולים המיועדות לפסנתרנים. מקלדות שכאלה עדיף לבחור רק לאחר התנסות אישית, משום שהמפרטים הטכניים שלהן חשובים פחות מאשר חוויית הנגינה.
'המחיר המשוער' נועד לסייע לכם להחליט האם הדגם מתאים למגבלות התקציב שקבעתם. המחירים מציינים סדר-גודל בלבד, ועל כן אינם רשמיים ואינם מחייבים. בכדי לדעת את המחיר העדכני, צרו קשר עם היבואן. כמו כן יש לציין כי ניתן לקנות ציוד מיד-שניה, שמחירו עשוי להיות נמוך יותר.
שימו לב שתאור המוצרים שמובא כאן הוא תמציתי, ומסכם רק קומץ תכונות בולט מכל דגם. במידה ודגם מסויים מעניין אתכם, גילשו לאתר היצרן לקבלת התמונה המלאה.
הבהרה: המידע במאמר זה מוגש כשירות. הפרטים מבוססים על מידע רשמי של יצרני החומרה, אך ייתכן שפה ושם נפלו טעויות, או שדגמים מסויימים השתנו מאז ינואר 2009, התאריך בו נכתב המאמר. אי לכך, לפני כל רכישה מומלץ להפעיל שיקול דעת, ולברר פרטים נוספים אודות המוצר המבוקש.
מקלדות שליטה בתקציב נמוך
E-MU:
Xboard 25
~900 ש"ח
|
שתי אוקטבות, 16 נובים (כפתורים סיבוביים), פיידר אחד, גלגל פיץ' וגלגל מודולציה, כניסה לפדאל, חיבור USB וחיבור מידי קלאסי. תומכת ב-After-Touch, שמאפשר לשלוט על מאפיינים בצליל ע"פ עומק הלחיצה על הקליד. ניתן לשנות את אופי הפעולה וההתנהגות של המקלדת באמצעות תוכנה ייעודית שנכללת בחבילה. ערך מוסף: מעבר לשליחת פקודות מידי, המקלדת מסוגלת להשמיע גם צליל, בעזרת נגן-דגימות (ProteusX LE) שמכיל אלפי סאונדים. נמכרת גם בגרסה בעלת ארבע וחמש אוקטבות.
http://www.emu.com/products/product.asp?category=532&subcategory=533&product=13556
|
M-Audio:
Keyrig 25
~600 ש"ח
|
שתי אוקטבות, 8 נובים, פיידר אחד, עיצוב דק. את גלגלי הפיץ' והמודולאציה מחליף משטח-נגיעה, בדומה למשטח המחליף את העכבר במחשבים ניידים. חיבור USB בלבד, ללא צורך בהתקנה. קטנה, דקה, קלת משקל, ולכן ניידת מאוד. ערך מוסף: תוכנת KeyRig, המכילה צלילים רבים לנגינה מיידית.
http://www.m-audio.com/products/en_us/KeyRig25.html
|
ESI:
KeyControl 25
~600 ש"ח
|
שתי אוקטבות, 8 נובים, גלגל פיץ', גלגל מודולציה, גלגל חפשי, 4 כפתורים כללים, כניסה לפדאל, חיבור USB וחיבור מידי קלאסי. אמינה ונוחה, בנוייה היטב.
http://www.esi-audio.com/products/keycontrol25
|
מקלדות שליטה בתקציב גבוה
M-Audio:
Axiom 49
~1,600 ש"ח
|
ארבע אוקטבות, קלידים חצי-שקולים, אפטר-טאץ', 8 פאדים ללחיצה ולהקשה, 8 נובים, 8 פיידרים (זחלנים), 15 לחצנים כלליים (on/off), גלגלי פיץ' ומודולאציה, כניסות לשני פדאלים, חיבור USB וחיבור מידי קלאסי. אפשרות לעבודה עם תוכנה ייעודית ושמירת הגדרות בזיכרון המכשיר. ערך מוסף: Ableton Live Lite 4 חינם בתוך החבילה. נמכרת גם בגרסה בעלת שתיים וחמש אוקטבות.
http://www.m-audio.com/products/en_us/Axiom49.html
|
Edirol:
PCR-300
~1,500 ש"ח
|
מקלדת איכותית למי שצריך מעט קלידים, אבל המון קונטרולרים: שתיים וחצי אוקטבות, אפטר-טאץ', 8 נובים, 8 פיידרים, קרוספיידר (CrossFader) לתקליטנים ולתוכנות DJ, 16 פאדים רגישים למגע, ג'וייסטיק משולב לפיץ' ולמודולציה. מארז איכותי ועמיד מתאים להופעות בתנאי שטח קשים. חיבור USB וחיבור מידי קלאסי. נמכרת גם בגרסה בעלת ארבע וחמש אוקטבות.
http://www.rolandus.com/products/productdetails.aspx?ObjectId=863&ParentId=114
|
[ המשך לחלק הבא: בחירת מיקרופונים ]
קריאה מהנה!
_____________________________________________
כל הזכויות שמורות, אין להעתיק ללא אישור בכתב מ'אולפני בלנד'.
|
|
|