חלק תשיעי: תוכנות מוסיקה
ניווט מהיר
לתשומת לבך: מאמר זה מוגן בזכויות יוצרים.
תוכנת המוסיקה
תוכנות ליצירת מוסיקה נקראות בכלליות תוכנות 'סיקוונסר' (Sequencer). המושג נגזר מתוך המילה האנגלית Sequence, משמע 'רצף'. הן מהוות מעין תיבות נגינה משוכללות, שמנגנות רצף של ארועי אודיו ומידי על ציר הזמן.
שוק האודיו מציע מגוון רחב של תוכנות מוסיקה רציניות, שאת חלקן ניתן להוריד בחינם, ואת חלקן יש לקנות בתשלום. כל אחת מהן היא עולם ומלואו, ולכן אסתפק בתאור תמציתי בלבד. במידה ותוכנה כלשהי סיקרנה אתכם, חפשו עליה מידע נוסף באינטרנט, או הצטרפו לפורום הרשמי של משתמשיה.
קיובייס (Cubase)
תוכנת ההפקה הבולטת ביותר באולפנים הביתיים כיום, היא קיובייס (Cubase) של חברת סטיינברג הגרמנית. מדובר באחת מתוכנות המוסיקה הפופולאריות ביותר בעולם בכלל, ובישראל בפרט. היא נחשבת לסטנדרט בתעשיית המוסיקה, ומהווה את הבחירה המועדפת של מוסיקאים ומפיקים רבים, בין אם חובבנים ובין אם אנשי מקצוע. קיובייס מציעה סביבת עבודה מקצועית, קלה ונוחה לשימוש, שבה ניתן ליצור כל סגנון מוסיקלי שרק נחפוץ. היא מתאפיינת באיכות סאונד גבוהה, גמישות עצומה, ואינספור אפשרויות עיבוד צליל.
בכדי שתוכל להתאים לכל כיס, קיובייס נמכרת במספר גרסאות: Cubase Essential (גרסת בסיס, 800 ש"ח), Cubase Studio (גרסה מתקדמת, 2,000 ש"ח), והגרסה המלאה Cubase 5 (2,900 ש"ח). ניתן לרכוש גרסא זולה, ולשדרג עם הזמן כאשר עולה בכך הצורך. לקיובייס יש "אחות גדולה" בשם ניואנדו (Nuendo), שמיועדת לעבודה מול וידאו (פוסט-פרודקשין לסרטים), ולאחרונה נולדה לה גם "אחות קטנה" בשם Sequel (500 ש"ח), שמתאפיינת בממשק קל וידידותי המיועד למתחילים.
אתר הבית: http://www.steinberg.net/en/products/musicproduction.html
תוכנות נוספות
קיובייס היא תוכנת ההפקה שבה אני משתמש ומלמד באופן אישי, ולכן גם אמליץ עליה כבחירה הטובה ביותר בעיני. אם בכל זאת אינכם מעוניינים בה, ישנן לא מעט אלטרנטיבות. לכל אחת מהתוכנות הבאות שאסקור יש ממשק שונה ותחום מומחיות משלה, אך כולן נשענות על אותו עקרון 'סיקוונסר' בסיסי:
Ableton Live
'אבלטון לייב' נחשבת בעיני רבים לתוכנה האולטימטיבית ליצירה, להקלטה ולנגינה בזמן אמת. היא מיועדת בעיקר להופעות חיות, ופופולארית בין תקליטנים ומוסיקאים. ממשק התוכנה קל לתפעול, אינטואיטיבי ונוח מאוד לעבודה. אבלטון מאפשרת הקלטה רב-ערוצית, עיבוד מידי מתקדם, מתיחת זמן חפשית, שינוי מהירות (BPM) בזמן אמת, כוללת מגוון אפקטים, כלי נגינה מובנים, ועוד.
אתר הבית: http://www.ableton.com/live
FL Studio (Fruityloops)
'פרוטילופס' התחילה את דרכה כתוכנת מוסיקה קלילה ומצועצעת, שפנתה בעיקר לצעירים ולבני נוער. עם הזמן נוספו לה יכולות עריכה משמעותיות, וכיום היא תוכנת הפקה מצליחה שפונה גם לשוק המקצועי. פרוטילופס מתאימה מאוד להפקה של מוסיקה אלקטרונית, ומתאפיינת בממשק-משתמש מרהיב וקל לשימוש. היא מגיעה עם מגוון סינטיסייזרים, מכונות תופים וסאמפלרים המובנים בתוכה, לצד האפשרות לטעון פלאגינים חיצוניים בטכנולוגיית VST.
אתר הבית: http://flstudio.image-line.com/documents/what.html
Reaper
'ריפר' היא סביבת עבודה מקיפה להקלטה רב ערוצית, עריכה של אודיו ומידי, מיקסינג ומאסטרינג. ניתן להוריד את התוכנה במלואה ללא תשלום, ולאחר מכן לבחור האם לרכוש אותה או לא. בהיותה תוכנת-שיתוף (Shareware), שמחירה נמוך משמעותית ממחירן של תוכנות מסחריות אחרות, ריפר משתלמת מאוד מבחינת עלות-תועלת. התוכנה נמצאת תחת פיתוח מתמיד, ומלווה ע"י קהילת משתמשים נלהבת ונאמנה.
אתר הבית: http://www.reaper.fm
Pro-Tools
פרו-טולז היא תחנת עבודה מקצועית לאודיו דיגיטלי, שפותחה ע"י חברת דיגידיזיין. היא מיועדת בעיקר לעבודה על מחשבי מקינטוש, אך קיימת לה גם גרסת PC. במשך שנים, פרו-טולז שימשה את שוק האודיו המקצועי בעולם, כתוכנה מובילה לעריכת מוסיקה לסרטים, פוסט-פרודקשין, והקלטה רב-ערוצית. מדובר במערכת יקרה למדי, שמשלבת תוכנה עם חומרה ייעודית. כיום היא משמשת בעיקר אולפנים גדולים שמבצעים הקלטות רב-ערוציות מורכבות בזמן אמת, ממספר רב של מיקרופונים. עם ההתקדמות הטכנולוגית העצומה בתחום המחשוב והאודיו, ירדה פרוטולז מגדולתה, ואת מקומה החלו לתפוס תוכנות הפקה אחרות. למרות יכולותיה המרשימות בתחום הקלטת האודיו, חסרונותיה בתחום עריכת המידי הפכו אותה לפחות מתאימה לאולפנים ביתיים.
אתר הבית: http://www.digidesign.com
Guitar Pro
במקור עוצבה 'גיטר-פרו' כתוכנת מוסיקה ייעודית לגיטריסטים, אך עם הזמן הפכה לתוכנה המשרתת מגוון רחב של מוזיקאים. התוכנה מאפשרת להלחין מוזיקה בקלות, בעזרת תווים או טבלטורות. התצוגה הפשוטה והנוחה של 'גיטר-פרו' מיצבה אותה כאמצעי פופולארי ללמידת שירים. מלבד זאת, התוכנה מציעה מגוון כלי עזר ייחודיים, כמו טיונר לגיטרה, מאגר אקורדים ועוד. מקובל להשתמש ב'גיטר-פרו' בעיקר ליצירת סקיצות ולבניית ליווי מוסיקלי. היא פחות מתאימה להפקת שירים מוגמרים באיכות צליל מסחרית.
אתר הבית: http://www.guitar-pro.com/en/index.php
Adobe Audition
'אדובי אודישן' היא הגרסה העדכנית של תוכנה קלאסית בשם "Cool Edit Pro". 'אודישן' מציעה יכולות בסיסיות לעריכה ולהקלטה של מספר ערוצי אודיו, תומכת ב-VST, ומגיעה עם אוסף של לופים חפשיים כערך מוסף.
אתר הבית: http://www.adobe.com/products/audition
Guitar Pro (מימין) | Adobe Audition (משמאל)
Acid Pro
'אסיד' יצאה לשוק לראשונה בשנת 1998, כתוכנה מבוססת לופים. הייתרון הגדול בה היה מתיחת זמן אוטומאטית, כך שכל הלופים התאימו זה לזה באופן מושלם, וניגנו מיידית בדיוק באותו הקצב, גם אם במקור היו בינהם הבדלי מהירות. חידוש זה היווה פריצת דרך אדירה, שהפך אותה לפופולארית מאוד בקרב יוצרים, מפיקים ותקליטנים בשנות התשעים המאוחרות. מאז נוספו לתוכנה גם יכולות הקלטה, עריכת מידי, תמיכה בפלאגינים ועוד.
אתר הבית: http://www.sonycreativesoftware.com/acidpro
Sonar
'סונאר' היא הגלגול החדש של תוכנות ההפקה המקצועיות של חברת Cakewalk. היא מאפשרת הקלטה, עריכה רב-ערוצית, עיבוד מידי, מיקס ומאסטרינג, ותומכת בהתקנת תוספים.
אתר הבית: http://www.cakewalk.com/products/SONAR
Samplitude
'סמפליטוד' נחשבת לאחת מתוכנות ההפקה המצליחות ביותר שקיימות ל-PC. מדובר בתוכנה עוצמתית הפונה לשוק המקצועני, ומציעה יכולות מתקדמות של הקלטה רב-ערוצית, עריכת מידי ועיבוד אודיו באיכות גבוהה. לסמפליטוד יש "אחות גדולה" בשם סקויה (Sequoia), שמיועדת לעבודה מול וידאו (פוסט-פרודקשין לסרטים).
אתר הבית: http://www.samplitude.com/eng/sam/uebersicht.html
Logic Pro
'לוג'יק' היא תוכנת הפקה פופולארית בעולם, שפחות נפוצה בישראל. היא מיועדת בעיקר לעבודה עם מחשבי מקינטוש, אך קיימת לה גם גרסת PC מפותחת פחות. התוכנה כוללת מגוון כלי נגינה וירטואליים, מעבדי אותות, סינטיסייזרים ואפקטים.
אתר הבית: http://www.apple.com/logicstudio/logicpro
[ המשך לחלק הבא: טכנולוגיית VST ]
קריאה מהנה!
_____________________________________________
כל הזכויות שמורות, אין להעתיק ללא אישור בכתב מ'אולפני בלנד'.
|